söndag 1 augusti 2010

Om någon vrålar i skogen


Av Malin Biller
(Göteborg, 2010)
Optimal Press

Om någon vrålar i skogen är ett av de mest gripande och ärliga självbiografiska verk jag har läst och troligtvis även den bästa svenska serieromanen år 2010. Det är en berättelse om en uppväxt av utanförskap och övergrepp, men även om sann vänskap och om att hitta sin rätta plats i livet.

Boken har ett ovanligt stort format och är inbunden, med en grön klotrygg. En eloge till Optimal som vågat kosta på i tider som dessa. Det enda som är lite tråkigt är att kvaliteten på textningen varierar något, men det påverkar inte det genomgripande intrycket nämnvärt.

Jag har bara läst kortare alster av Malin Biller tidigare och var därför oförberedd på det proffsiga manuset. Storyn är snyggt sammanvävd och genom hela boken finns återkommande teman som skogen, spöken, hemligheten om övergreppet och olika citat från låttexter (helst Beatles). Boken är helt i klass med en annan självbiografisk favorit, Mats Jonssons Pojken i skogen från 2005. Båda är mästerverk inom en genre som annars ibland kan kännas lite trött och sliten.

2 kommentarer:

  1. Det låter som att "Om någon vrålar i skogen" är precis så som livet kan vara ibland, men få vågar prata om det. /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, litteratur när den är som bäst.

      Radera