onsdag 18 augusti 2010

Svinet


Av Åsa Grennvall
(Stockholm, 2010)
Galago

Svinet är Åsa Grennvalls sjunde serieroman och utan tvekan den hittills obehagligaste. Boken presenterar fem olika kvinnor och ett svin, Dan. Genom boken skildras ingående hur Dan på olika sätt misshandlar kvinnorna, en efter en, både psykiskt och fysiskt. Först får vi möta Gisela, sedan hennes vän Mia, sedan Ginger och Bea. Till sist även Dans mor.

Det är trasiga människor vi möter. Förstörda av år av dåligt självförtroende, missbruk och av Dans misshandel. Alla relationer som finns mellan bokens karaktärer är mer eller mindre destruktiva. Vänner sviker varandra, sjukvårdspersonalen är kylig och distanserad, föräldrarna vill inte förstå. Ett tag orkar jag knappt vända sidorna av dess enorma tyngd och då tappar även karaktärerna en del av sin trovärdighet. Modern är den enda som mot slutet fortfarande berör, kanske för att hon också är den enda som både får vråla ut både ett genuint hat och en hopplös kärlek till sin son.

Grennvalls teckningar förstärker som alltid de känslor hon vill förmedla. Det är svårt att värja sig mot de överdrivna ansiktsuttrycken och de enkla konturerna. De tidigare böckerna har dock ofta haft en gnutta hopp någonstans. I en låtsaskompis, eller en pickninck. Här finns det inga förmildrande omständigheter. Jag gjorde misstaget att läsa den här boken när jag var trött och lite nedstämd. Gör inte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar