lördag 1 juni 2013

Juni + Församlingen


Av Julia Thorell
Stockholm (2012)
Kartago

Av Thomas Olsson
Stockholm (2013)
Orosdi-Back

De självbiografiska serieromanerna har duggat ganska tätt de senaste åren. Dock kan man inte påstå att genren har utvecklats särskilt mycket, vilket kan tyckas lite märkligt. En bok som ändå skiljer sig lite från mängden är Julia Thorells Juni, som gavs ut förra året på Kartago förlag. Jag kunde inte låta bli att falla pladask för den charmiga tecknarstilen och det stora mått av självdistans som annars ofta saknas när det kommer till uppväxtskildringar

Boken handlar om Juni som på sommaren bor med sin pappa i ett hippiekollektiv där Roger Pontare dansar schamandanser och barnen får springa fritt i skogen. Det som kan verka som en idyllisk uppfostran lämnar dock Juni utan verktyg att hantera många av de förväntningar, normer och krav som finns i hennes vuxna omgivning. ”Det är samma sak som att växa upp i en religiös familj fast tvärtom!” skriker hon till sin far, som vid mer än ett tillfälle får stå till svars för Junis humörsvängningar och utanförskap.

En annan delvis självbiografisk roman som gav ut i dagarna är Thomas Olssons Församlingen. Det här är en bok som jag verkligen har sett fram emot att läsa, eftersom jag själv vuxit upp i en religiös familj och vet precis vad det innebär att leva med vissa ramar som man både formas av och tar avstånd från på samma gång. Tommys familj är en del av en frireligiös sekt som varken tillåter ogudaktig rockmusik, nära umgänge med det motsatt könet eller något leverne överhuvudtaget som avviker från deras strikta bibeltolkning. Tommy verkar först trygg i denna omgivning, men med åren börjar han få allt svårare att förstå de snäva förhållningsregler som sätts upp av församlingen.

Tydliga paralleller finns så klart mellan uppväxtskildringarna i Juni och Församlingen, men medan Julia öppet konfronterar sin far och reagerar med ilska och frustration, verkar Tommy mest flyta med. Uteslutningen från församlingen kommer varken som ett straff eller som en lättnad.

Båda böckerna väcker frågor: På vilket sätt präglas man av sin uppväxt? Hur vet man vilka val som är ens egna? Och kanske viktigast av allt: Är utanförskapet något som den som vuxit upp med avvikande regler tvingas bära med sig resten av livet, eller går det att på något sätt hitta en egen, självvald väg att ta sig fram på?

5 kommentarer:

 1. Båda böckerna verkar mycket intressanta. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Trött på dumheterna i världen? Det har kommit ut en bok som heter "How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all". Den går igenom forskning om extrema återhämtningar efter hjärnskador, epigenetik, genetisk variation mellan olika hjärnceller i samma individs hjärna, självmotsägelser i de etablerade medicinska (framför allt genetiska) teorierna om livsduglighet, vetenskapliga evolutionsparadoxer som visar att evolutionspsykologin är orealistisk, och visar helt logiskt att det är ursäkterna som är orsaken till alla dumheterna! Den innehåller även tips för hur det går att sluta med ursäkter och därmed dumheter. Boken kan beställas genom Recito förlag på länken http://litenupplaga.se/1198 Som bloggägare kan du kanske posta om den boken någon gång om du vill!

  http://purescience.wikia.com

  SvaraRadera
 3. Ja, jag har läst How to exterminate stupidity. Den är verkligen jättebra och jätteviktig! Och jättebillig, bara 149 kronor! http://litenupplaga.se/1198 är en viktig länk!!!

  SvaraRadera
 4. Har du läst how to exterminate stupidity? Det har jag med. Och jag håller med, boken är verkligen jättebra och jätteviktig. http://litenupplaga.se/1198 är verkligen en jätteviktig länk! Den viktigaste i hela världen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 5. Så jag är alltså inte ensam om att ha läst How to exterminate stupidity? Men jag håller med er, den är verkligen jätteperfekt!!!! Jag har dessutom läst rykten på Pure science Wiki om att den även ska säljas på Bokmässan i Göteborg som är från 26 september till 29 september, och där vara ännu billigare. Där ska det även gå att få boken signerad av författaren efter hans tal 14.15 till 14.25 på lördag 28 september.

  SvaraRadera