torsdag 21 april 2011

Fun Home


Av Alison Bechdel
(New York 2007)
Mariner Books

De är flera år sedan Fun Home släpptes i USA och flera år sedan jag själv införskaffade ett exemplar. Att boken skulle bli ett av de där maratonprojekten hade jag inte trott då. Förutsättningarna för att det här skulle bli en serie jag bara slukade var så många, och därför blev kanske besvikelsen större än boken förtjänade.

Det här är trots det en bok jag verkligen kan rekommendera. Jag gillar Bechdels tecknarstil och det är både snyggt och välskrivet. Långt över medel! Den självbiografiska spaningen efter en fadersrelation som flytt, och som medan den existerade var väldigt komplex, är en som jag, och troligen många med mig, kan känna igen sig i. Samtidigt är de många litterära korsreferenserna och genomgående jämförelserna med klassiska verk inom olika genrer definitivt något en boknörd kan grotta ner sig i. Dock blir själva redogörelsen ganska tung och läsningen långsam. Kanske hade jag inte fastnat på samma sätt om jag valt den svenska översättningen Husfrid (2009 på Galago), men det är ändå svårt att komma ifrån att Bechdel medvetet har valt att lägga stor tyngd på just texten, snarare än att låta bilderna föra historien framåt. Det finns dock flera exempel på hur bilderna får tala för sig själva och på olika sätt säga det i texten osagda, men jag hade nog gärna sett att textmassan varit något mindre svårgenomtränglig. Mest för att själva läsupplevelsen blir så mycket mindre njutbar när man tvingas avbryta den med jämna mellanrum för att mäkta med.

Jag lade idag slutligen ifrån mig boken med en känsla av att kanske den andra läsningen trots allt blir den bästa. Och att en bok alls är värd en snar återkomst måste väl ändå ses som ett gott betyg?